Kunnen planten waarnemen?

Kunnen planten waarnemen?

Kunnen planten waarnemen? Wel degelijk. We weten allemaal dat planten naar het licht toe groeien. Dat doen ze omdat ze dat licht nodig hebben om CO2 uit de lucht om te zetten in suikers, die weer energie leveren om te groeien. Dat heet "fotosynthese". Planten kunnen dus het licht 'zien', zodat ze er naar toe kunnen groeien.
Maar hoe 'zien' ze dat licht dan? Zonder ogen kunnen de planten met lichtgevoelige organellen in hun cellen 'zien' waar het licht is en blijkbaar, zonder een zenuwstelsel zoals we dat kennen in dierenwereld, signalen geven naar de andere cellen om ernaar toe te groeien. En dat niet alleen. Veel bloemen sluiten of gaan open naar gelang de weersomstandigheden. Ze 'zien' niet alleen licht, maar ook of het direct zonlicht is of licht van een bewolkte hemel.

Gewone vogelmelk bijvoorbeeld opent haar bloemen alleen als het helder, zonnig weer is. Bij bewolking blijven ze gesloten.
Zo zijn er ook planten die op de luchtvochtigheid reageren. De zilverdistel opent de kroonblaadjes als het droog weer is en sluit ze bij vochtig weer en is daarmee een vochtindicator.
Dat zonnebloemen met de zon meedraaien weet iedereen wel. Daarom heten ze ook 'Zonnebloem'. Minder bekend is dat bij sommige planten de bladstand beinvloed lijkt door het aardmagnetisme. Kompassla bijvoorbeeld heeft de toppen van de blaadjes meestal noord-zuid gericht, ongeacht de stand van de zon. Die plant 'voelt' dus waar het noorden is.
Hebben planten daarmee 'bewustzijn'?
Sommigen beweren het bewustzijn van planten te hebben ervaren tijdens LSD-trips. Ik kom hier ik een volgend artikel nog op terug.
De Italiaanse bioloog en onderzoeker Stefano Mancuso heeft enkele interessante boeken geschreven over het vermogen tot waarnemen of intelligentie van planten, waaronder het boek met de Nederlandse titel "Briljant groen. De intelligentie van planten". Daarin worden meerder aspekten van de intelligentie van planten beschreven. Een aanrader.

 

Free Joomla templates by Ltheme